GOED VOORBEREID VOOR DE WANDELMARATHON 2025
VOORBEREIDING
Deelnemen aan de Zeeuws-Vlaamse Wandelmarathon is leuk en gezond. Voor, tijdens en na het evenement is het echter belangrijk goed stil te staan bij een aantal tips om op een verantwoorde manier te genieten van het evenement.
door ZorgSaam sportarts Keyi Burggraaff
EEN MOOI DOEL
‘Wandelen is het beste medicijn’ hoor je wel eens, en dat blijkt nog te kloppen ook. Niet alleen je lichaam maar ook je brein heeft deugd van zo’n dagelijks rondje stappen, ook al duurt dat maar 30 minuten.
Maar hoe zat dat ook alweer, dat verband tussen bewegen en gezondheid?
- Wandelen maakt je lichaam sterker
- Wandelen vermindert stress en maakt je gelukkiger
- Je verbrandt calorieën en houdt je gewicht op peil
- Je ontdekt nieuwe plaatsen en beleeft nieuwe avonturen
- Wandelen is een sociale sport
- Je bouwt je conditie op zonder blessures
- Je slaapt beter en dieper
EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK
1. Bouw je conditie heel rustig op en neem hier de tijd voor. Begin met korte wandelingen in een rustig tempo. Afstand en snelheid zijn zeker als je net weer begint niet belangrijk. Mocht je onderweg door andere wandelaars worden ingehaald: houd gewoon je eigen tempo aan. Je wandelt voor jezelf.
2. Luister tijdens het wandelen naar je lichaam en neem de signalen van je lichaam altijd serieus. Neem bij klachten contact op met je (huis)arts.
3. Zorg voor de juiste kleding en goede schoenen tijdens het wandelen. Pas je kleding aan de weersomstandigheden aan.
4. Goede voeding draagt ook bij aan je lichamelijke conditie. Zorg ervoor dat je gezond eet.
5. Ook tijdens wandelen verlies je vocht. Drink dus voldoende nadat je hebt gewandeld.
6. Zorg dat je tijdens het wandelen altijd je mobiele telefoon en je identificatiebewijs bij je hebt. Mocht er onderweg iets met je gebeuren, dan weten andere mensen wie je bent. Mocht je medicijnen gebruiken, schrijf die dan ergens op. Bij de apotheek kun je een medicijnpaspoort krijgen waar je je medicatie in kunt noteren.
Vul de achterkant van uw startnummer in, hier kunt u alle belangrijke gegevens noteren en is het terug te vinden voor hulpverleners.
VOORZORGSMAATREGELEN
Bij lichte griepachtige klachten, zoals keelpijn, hoofdpijn, lichte hoest, of neusverkouden, mag u wel bewegen, maar alleen op een lichte tot matige intensiteit. Een (wandel)marathon is ook bij een rustig tempo een zware inspanning, dus overweeg thuis te blijven (overleg met uw huisarts).
Dit geldt ook voor mensen met een chronische aandoening, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, longproblemen of kanker. Bewegen met licht tot matige intensiteit ondersteunt het immuunsysteem. Intensieve inspanning maakt u juist vatbaarder voor infecties.
Bij koorts moet u afzien van de deelname aan de wandelmarathon. Er is dan namelijk een kleine kans dat er een ontsteking van de hartspier is. Dat geeft kans op hart ritmestoornissen.
Bewegen in de buitenlucht is gezond, maar pas op bij koude lucht. Daardoor kunnen de luchtwegen uitdrogen en is men vatbaarder voor infecties. Doe eventueel de warming-up al binnen en wacht niet te lang met douchen of omkleden na de inspanning.
Ondersteun je immuunsysteem door gezond te eten en neem voldoende nachtrust.
Heb je koorts of klachten tijdens de voorbereiding, beneden de nek, zoals spierpijn en slap niet fit gevoel: train dan niet. Heb je alleen klachten boven de nek, zoals een verstopte neus, keelpijn of hoesten: dan kun je trainen. Het advies is om alleen matige intensieve inspanningen te doen, oftewel inspanningen waar je binnen één dag van hersteld bent.