Marathon Zeeuws-Vlaanderen

20 & 21 april 2024

Taken

Een evenement als de Marathon Zeeuws-Vlaanderen wordt gedragen door honderden vrijwilligers. Om van het evenement een succes te maken zijn ruim 300 vrijwilligers noodzakelijk. Daarom zijn wij altijd op zoek naar personen die ons willen helpen om van de komende editie weer een succesvol evenement te maken. Aanmelden kan via het aanmeldformulier.

Functieomschrijvingen van vrijwilligers

Als je interesse hebt om als vrijwilliger te helpen tijdens de marathon van Zeeuws-Vlaanderen, maar niet precies kunt inschatten wat je zou kunnen doen, volgen hier korte functieomschrijvingen van de verschillende functies. 

Bevoorrading lopers (50 functies noodzakelijk) 

Als vrijwilliger bij de bevoorrading van de lopers zorg je ervoor dat de lopers tijdens de marathon op het marathonparcours voorzien worden van water, fruit en sportdrank. Elke 5 kilometer worden genoemde verversingen aan de lopers aangeboden. De werkzaamheden van de vrijwilliger bestaan onder andere uit: 

 • Helpen bij de inrichting van de bevoorradingsposten   
 • Snijden van het fruit   
 • Mengen van de sportdrankpoeder met water   
 • Vullen van de bekers met sportdrank en water   
 • Aanreiken van de drinkbekers, fruit en sponzen aan de lopers 

Verkeersregelaars (80 functies noodzakelijk) 

Als verkeersregelaar zorg je ervoor dat de lopers en begeleiders veilig gebruik kunnen maken van het parcours en het wegverkeer correct geattendeerd wordt dat er een wedstrijd op de openbare weg gaande is. Tevens maak je de looprichting duidelijk aan de lopers door middel van handsignalen. Voor het uitvoeren van deze functie dien je via internet een eenvoudige, maar belangrijke cursus te doen. De elearning instructie wordt afgesloten met een korte toets. Daarna wordt je door de politie een Instructie verklaring toegestuurd (digitaal). Deze verklaring moet je tijdens het evenement kunnen tonen. De minimum leeftijd voor deze functie is wettelijk bepaald op resp.16 jaar (binnen-) en 18 jaar (buiten de bebouwde kom).

Vlaggers (20 functies noodzakelijk)

Als vlagger zorg je ervoor dat de lopers en de begeleiders veilig gebruik kunnen maken van het parcours en het overig verkeer (voetgangers) correct geattendeerd wordt dat er een wedstrijd gaande is. Tevens maak je de looprichting duidelijk aan de lopers door middel van handsignalen. De plaatsen waar vlaggers worden ingezet zijn bossen en wandelpaden, waar voornamelijk voetgangers passeren.

Fietsers (6 functies noodzakelijk) 

Als fietser fiets je mee in de marathon of afwachtingsloop en geef je assistentie aan de lopers, vlaggers en verkeersregelaars. Je fietst voor de eerste loper, achter de laatste loper, bij de eerste dame en eerste estafetteloper bij een loopafstand. 

Chauffeurs (10 functies noodzakelijk) 

Als chauffeur bestuur je een voertuig tijdens de marathon van Zeeuws-Vlaanderen. Dit kan de bezemwagen zijn die achter de laatste loper rijdt, of de auto waarin de wedstrijdleider zich over het parcours verplaatst. De speaker wordt met een motor over het parcours gereden. Als Terneuzen finishplaats is, rijden hier verschillende personenbusjes om deelnemers tussen finish en douchegelegenheid te vervoeren. Tenslotte moeten er allerlei materialen over het parcours verplaatst worden. Dit gebeurt normaliter met busjes met laadbak. 

Opbouw/afbraak Hulst, Terneuzen, Heikant en Axel e.o. (40 functies noodzakelijk) 

Door de opbouw- en afbraakploeg wordt daags voor en op de marathondag veel werk verzet. De verschillende doorkomstplaatsen worden sfeerrijk ingericht zodat de atleten weer de nodige energie krijgen om hun marathon tot een goed einde te brengen. Zo worden start, finish en doorkomstplaatsen voorzien van dranghekken, afzetlint, vlaggenmasten, tenten, horecagelegenheden en podia.

Horeca finish (5 functies noodzakelijk) 

Aan de finish in Hulst of Terneuzen worden sponsoren, lopers en toeschouwers verwend met een drankje en een hapje. Voor iemand met enige ervaring in de horeca is dit een uitermate geschikte functie. De sfeer opsnuiven van ons prachtig sportevenement is daarbij een aangename bijkomstigheid. 

Overige taken Terneuzen & Hulst (7 functies noodzakelijk)  

Naast de al genoemde taken zijn er nog enkele andere taken waarvoor we je hulp kunnen gebruiken. Zo zoeken we: 

 • Vrijwilligers die helpen bij het uitreiken van de herinneringen en medailles; 
 • Vrijwilligers voor de infostand in Hulst en Terneuzen; 
 • Vrijwilligers voor de mogelijke daginschrijving van de lopers te Terneuzen of Hulst; 
 • Vrijwilligers die de lopers, toeschouwers en sponsoren de juiste richting wijzen in en nabij het  finishgebied. 

Tijdwaarneming finish en Kidsruns Terneuzen en Hulst (7 functies noodzakelijk)  

De tijdwaarneming aan de finish heeft assistentie nodig om er zorg voor te dragen dat alles perfect verloopt. De tijdregistratie van de (estafette)marathon en afwachtingslopen (5 en 10 km) gaat via elektronische weg (chip in startnummer, rechtstreeks naar computer). Voor deze registratie zorgt een speciaal ingehuurd team. Als vrijwilliger schrijf je bij de Kidsruns in Hulst en Terneuzen de startnummers of tijd van de finishende lopers op. Daarnaast kun je - indien nodig - ook de startnummers verbaal doorgeven aan de tijdregistratie achter de computer. Het is eveneens mogelijk dat je assistentie verleent achter de computer.

Voorbereidingen laatste week voor marathon (5 functies noodzakelijk) 

De week voor de marathon worden alle materialen gesorteerd per marathonorganisatielid. De materialen worden daags voor de marathon opgehaald. Het compleet krijgen van deze materialen volgens de materiaalbonnen is erg veel werk. Dinsdag voorafgaand aan de marathon starten we met de organisatie hiervoor in Terneuzen. Deze werkzaamheden vinden plaats tijdens dag- en avonduren. 

Wat krijgt een vrijwilliger voor zijn / haar werkzaamheden?  

Op de marathondag meldt de vrijwilliger zich bij de vrijwilligersassistent in Hulst, Heikant, Axel, of Terneuzen. Elke vrijwilliger krijgt hier een vrijwilligerspakket (tas) aangeboden.  De inhoud van de vrijwilligertas is:   

 • Lunchpakket (broodjes/drank/snacks)  
 • Telefoonlijst organisatieleden  
 • Tenminste 2 consumptiebonnen  
 • Onkostenvergoeding registratie formulier* 
 • T-Shirt**
 • Keycord**

* Afhankelijk van de functie en reisafstand kan een bepaalde vergoeding verkregen worden door het onkostenvergoeding registratie formulier in te vullen. Indien dit formulier wordt ingeleverd bij de organisatie na afloop van het vrijwilligerswerk, zal het bedrag overgemaakt worden op het vermelde rekeningnummer.
** Deze onderdelen kunnen per jaar verschillen. Wij zorgen ervoor dat onze vrijwilligers elk jaar een leuk aandenken van onze marathon in de tas aantreffen.